Pyhä Henki syksyn reformaatio-päivien keskiössä

Puut loistivat ruskan kauniissa väreissä Porvoon upeissa maisemissa syys-lokakuun vaihteessa, kun yli 70 reformaatio-päivien osanottajaa saapui ympäri Suomea kohtaamaan toisiaan ja syventymään Pyhän Hengen työn äärelle Hamarin työväentalolle. Ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä järjestetyt Reformaatio-päivät alkoivat perjantai-iltana pastori Tommi Matikan (Espoon Kotikirkko) luennolla Pyhän Hengen toiminnasta Vanhassa testamentissa.

Lauantaiaamuna saapui suurempi osa juhlaväestä. Pastori Mikko Sivonen (Jyväskylän REBA) johdatteli aamun ensimmäisellä luennolla kuulijat tutkimaan Pyhän Hengen työtä Apostolien teoista. Sivonen tahtoi muistuttaa Pyhän Hengen tärkeimmästä työstä: kirkastaa Kristusta. Lapset saivat myös oman opetushetkensä Pyhästä Hengestä pyhäkoulussa, joka järjestettiin puheen aikana. Herkullisen lounaan ja tauon jälkeen tilassa oli iloinen ja runsas puheen sorina, ja monissa pöydissä syvällisiä keskusteluita. Kun kaikki oltiin koottu takaisin kuulolle, pastori Eelis Halmemies (Jyväskylän REBA) piti luennon siitä, miltä Hengellä täytetty elämä Raamatun valossa näyttää. Viimeinen luento alkoi kahvien jälkeen, kun pastori Miska Wilhelmsson (Armon Baptistiseurakunta) johdatteli katsomaan mitä Raamattu puhuu Pyhästä Hengestä Totuuden Henkenä, ja mitä se käytännön tasolla tarkoittaa.

Syvälliset luennot avasivat oivalluksia, nostivat Kristuksen Pyhän Hengen työn keskiöön, ja osoittivat että Pyhä Henki totisesti on elävä ja väkevä tänäänkin. Puhujat myös muistuttivat, että keskeistä ei ole aina osoittaa Pyhään Henkeen väärin liitettyjä ilmiöitä, vaan tärkeämpää muistuttaa siitä, mitä todella Pyhä Henki teki Raamatun aikana, ja mitä Hän tekee edelleen. Monet ylilyönnit ja väärät ilmiöt jäisivät luonnollisesti pois, jos tuntisimme Kirjoitusten pohjalta Kolmiyhteisen Jumalan kolmannen persoonan todellisen työn.

Luentojen jälkeen kokoonnuttiin yhteislauluhetkeen, jossa soi vanhojen virsien ja hengellisten laulujen lisäksi muunmuassa Pohjalainen uskontunnustus. Veisuu täytti salin, ja sydämestä laulava kuoro tuntui lähes taivaalliselta, muistuttaen siitä, että kerran saamme yhdessä laulaa Karitsan häissä kaikkien kansakuntien kanssa ylistystä ja kiitosta! ”He saapuivat juhlimaan idästä ja lännestä…”

Päivä alkoi kääntyä jo iltaa kohtin, kun pääsimme Kysymyksiä ja vastauksia -osioon. Mukaan vastaamaan saapui aiempien puhujien lisäksi Espoon Kotikirkon pastori Tuomas Toppila, paneelikeskustelua johti tapahtuman puuhamies Jim Hakola. Kysymyksissä pohdittiin muun muassa kasteen ja Pyhällä Hengellä täyttymisen yhteyttä, kuten myös tiettyjen merkkilahjojen jatkumista. Kaikkiin kysymyksiin saatiin syvällisiä ja ajatuksia herättäviä vastauksia.

Kun kahden päivän tapahtuma oli tullut iltaansa, pihan täyttäneet autot lähtivät eri suuntiin ympäri Suomea. Viikonlopun jälkeen olo oli virvoittunut ja kiitollinen. Kristittyjen yhteys on näinä aikoina äärimmäisen merkittävää, myös seurakuntayhteyttä laajemmassa kontekstissa. Ja yksi asia jäikin päällimmäisenä mieleen: Pyhä Henki on elävä ja totinen, ja Hän tekee edelleen työtään pyhittääkseen ja puhdistaakseen Jumalan valitsemia ja Kristuksen lunastamia syntisiä. Ja siitä kuuluu kaikki kunnia yksin Jumalalle!