J. C. Rylen ohjeita Raamatun lukemiseen

Käännös J. C. Rylen ohjeista Raamatun lukemiseen.

1. Aloita Raamatun lukeminen heti tänään. Ainut tapa tehdä jotain, on että vain yksinkertaisesti tekee sen, ja ainut tapa lukea Raamattua, on että todella lukee Raamattua. Pelkästään tarkoittaminen, toivominen, harkitseminen, aikominen tai asian ajattelu ei tule auttamaan sinua pätkääkään. Sinun täytyy yksinkertaisesti vain lukea. Tässä asiassa ei ole mitään kuninkaallista tietä, ei yhtään enempään kuin rukouksenkaan kanssa. Jos et vain itse pysty lukemaan, täytyy sinun suostutella joku toinen lukemaan sinulle ääneen. Mutta tavalla tai toisella, oli se sitten silmien tai korvien kautta, Raamatun sanan on tultava sinun mieleesi.

2. Lue Raamattua totisella tahdolla ymmärtää sitä. Älä ajattele hetkeäkään, että tarkoitus on vain edetä tietty määrä sivuja, ja että sillä ei ole mitään väliä ymmärrätkö vai et. Jotkut tietämättömät ihmiset näyttävät ajattelevan, että asia on tullut suoritettua, kunhan he vain päivittäin saavat tietyn määrän lukuja luettua, vaikka heillä ei olisikaan mitään ymmärrystä siitä mitä ovat juuri lukeneet. Tämä on Raamatun lukemisen muuttamista pinnalliseksi muodollisuudeksi. Se on melkein yhtä vakavaa kuin Paavillinen tapa ostaa aneita toistamalla muutama Ave Maria ja Isä meidän -rukous. Se muistuttaa minua yhdestä hottentotti parasta, joka söi hollantilaisen virsikirjan, koska oli nähnyt kuinka paljon se lohdutti naapuriensa sydämiä. Päätä siis mielessäsi, yleisenä periaatteena, että Raamattu jota ei ole ymmärretty, ei tee mitään hyvää. Sano itsellesi usein, kun luet: “Mistä tässä on oikein kysymys?” Kaiva tekstin merkitystä kuin kultaa kaivava mies. Tee kovaa työtä, ja älä anna periksi kiireen takia.

3. Lue Raamattua syvällä kunnioituksella. Sano sielullesi aina kun avaat Raamatun: “Oi sieluni, tulet nyt lukemaan viestiä Jumalalta.” Tuomarien lauseet, sekä kuninkaiden puheet vastaanotetaan kunnioittaen ja arvostaen. Kuinka paljon enemmän kunnioitusta kuuluukaan sanoille, jotka tulevat tuomarien Tuomarilta ja kuninkaiden Kuninkaalta! Vältä vakavasti kuin välttäisit kiroilua ja herjausta, sitä halveksivaa ajatustapaa minkä monet liberaaliteologit ovat omaksuneet Raamattua kohti. He käsittelevät pyhän kirjan sisältöä huolimattomasti ja epäkunnioittavasti, ikään kuin kirjoittajat olisivat olleet aivan samanlaisia kuin he itse. Se muistuttaa pientä lasta, joka kirjoittaisi kirjan paljastaaksensa isänsä täyden tietämättömyyden, tai armahdettua murhaajaa, joka kritisoi hänen armahtajansa kirjoitustyyliä ja käsialaa. Pikemminkin aseta itsesi samaa henkeen kuin Mooses ollessaan Hoorebin vuorella: “Riisu kengät jalastasi, sillä paikka jossa seisot, on pyhä maa.” (2. Moos. 3:5)

4. Lue Raamattua hartaasti rukoillen Pyhän Hengen apua ja opetusta. Tässä on se kivi, johon monet tekevät haaksirikon heti alkuun. He eivät pyydä viisautta ja ohjausta, joten Raamattu pysyy heille pimeänä, eivätkä he löydä sieltä mitään mukaansa. Sinun tulisi rukoilla, että Henki ohjaisi sinut kaikkeen totuuteen (Joh 16:13). Sinun tulisi anoa Herraa Jeesusta Kristusta avaamaan sinun ymmärryksesi, niin kuin hän teki opetuslapsilleen (Luuk. 24:45). Totinen Jumala, hän jonka henkeyttämänä tuo kirja on syntynyt, pitää hallussaan kirjan avaimet ja hän yksin voi auttaa sinua ymmärtämään sen voitollisesti. Yli yhdeksän kertaa samassa Psalmissa (Psalmi 119) Daavid rukoilee “Opeta minua.” Yli viisi kertaa tuossa samassa Psalmissa hän pyytää: “Anna minulle ymmärrys.” Oikeassa on John Owen sanoessaan: “Sanassa on pyhä valo: mutta ihmisten silmillä makaa tumma verho, joka pitää heidät näkemästä sitä oikein. Tämän verhon poistaminen on Pyhän Hengen merkillinen työ.” Nöyrä rukous antaa enemmän valoa Raamattuusi kuin mikään kommentaari koskaan kirjoitettu. Muista tämä, ja sano aina: “Oi Jumala, Kristuksen tähden, anna minulle Hengen opetus.”

5. Lue Raamattua lapsen kaltaisella uskolla ja nöyryydellä. Avaa sydämesi, avatessasi kirjan, ja sano: “Puhu Herra, sinun palvelijasi kuuntelee.” Päätä uskoa, ilman varauksia, kaikki mitä löydät sieltä, vaikka kuinka paljon se menisikin omia ennakkoluulojasi vastaan. Päätä sydämestäsi vastaanottaa jokainen totuuden ilmoitus, piditpä siitä tai et. Ole varuillasi tuota kurjaa ajattelutapaa mihin jotkut Raamatun lukijat sortuvat. He kyllä vastaanottavat tietyt opit, koska he pitävät niistä. Mutta hylkäävät toiset, sillä ne ovat tuomitsevia heitä kohtaan, tai heidän rakastettuaan, sukulaistaan tai ystävää kohtaan. Tällä tahdilla Raamatusta tulee tarpeeton. Tuleeko meidän olla tuomareita siitä, mitä Sanaan tulee kuulua? Tiedämmekö me paremmin kuin Jumala? Päätä mielessäsi, että tulet vastaanottamaan kaikki, uskomaan kaikki, ja että kaikki jota et ymmärrä. otat luottamuksella. Muista kun rukoilet, että olet puhumassa Jumalalle, ja Jumala kuule sinut. Mutta muista kun luet, että Jumala on puhumassa sinulle, ja sinun ei tule silloin vastata, vaan kuunnella.

6. Lue Raamattua kuuliaisuuden ja soveltamisen hengessä. Istu alas tutkimaan päivittäisellä päättäväisyydellä, elämään sen sääntöjen mukaan, lepäämään sen ohjeissa, ja toimimaan sen komentojen mukaan. Ajattele kun matkustat jokaisen luvun läpi: “Miten tämä vaikuttaa minun tilanteeseen ja käyttäytymiseen? Mitä tämä opettaa minulle?” On huonoa työtä lukea Raamattua pelkän uteliaisuuden ja spekulatiivisten tarkoitusperien täyttämiseksi, jotta pääsi olisi täynnä tietoa ja mielipiteitä, kun et kuitenkaan anna kirjan vaikuttaa sydämeesi ja elämääsi. Raamattua luetaan parhaiten, kun sitä harjoitetaan eniten.

7. Lue Raamattua päivittäin. Tee osa jokapäiväistä elämääsi siitä, että luet ja mietiskelet jotain osaa Jumalan Sanasta. Yksityiset armonvälineet (rukous ja Raamatun luku) ovat yhtä tarpeellisia sielullemme päivittäin, kuin ruoka ja vaatteet ovat meidän kehollemme. Eilispäivän leipä ei tule ruokkimaan tämän päivän työntekijää, eikä tämän päivän leipä tule ruokkimaan työntekijää huomenna. Tee siis niin kuin israelilaiset tekivät erämaassa. Kerää mannaa tuoreena joka aamu. Valitse omat aikasi ja tuntisi. Älä hätiköi ja kiiruhda läpi lukemisesi. Anna Raamatullesi paras, älä huonointa aikaa päivästäsi. Mitä tahansa lukusuunnitelmaa seuraatkin, olkoon se elämäsi sääntö, että vietät aikaa armon istuimen edessä (Heb 4:16) ja Raamatussa joka päivä.

8. Lue Raamattua kokonaan ja järjestelmällisesti. Pelkään että on monia kohtia Sanassa, joita jotkut eivät koskaan lue. Tämä on liioittelematta hyvin ylimielinen tapa lukea. Jokainen kirjoitus on hyödyllinen. Tähän tapaan voidaan jäljittää totuuden oikeasuhtaisten näkemyksien puuttuminen, joka on niin yleistä. Joidenkin Raamatun lukeminen on kuin jatkuvaa pulahtamista ja valikoimista. Heillä ei näytä olevan ajatustakaan siitä, että he säännöllisesti lukisivat läpi koko kirjan. Tämä on suuri virhe. Epäilemättä sairauden ja ahdistuksen aikana on mahdollista etsiä ja lukea tiettyjä jakeita. Tämän poikkeuksen huomioiden, uskon silti, että ylivoimaisesti paras suunnitelma on aloittaa Vanha ja Uusi testamentti samanaikaisesti, lukea kumpikin loppuun asti ja aloittaa sitten uudestaan. Jokaisen tulisi olla vakuuttunut tästä omassa mielessään. Mutta voin vain sanoa, että tämä on ollut oma suunnitelmani noin 15 vuotta, enkä ole koskaan nähnyt syytä muuttaa sitä.

9. Lue Raamattua avoimesti ja rehellisesti. Päätä ottaa jokainen teksti sen tavallisen ja ilmeisen merkityksen mukaan, sekä pitämään kaikkia väkinäisiä tulkintoja epäilyttävinä. Pidä yleisenä sääntönä, että mitä tahansa Raamatun jae näyttää opettavan, sitä se yleensä tarkoittaa. Cecilin sääntö on erittäin hyvä: “Oikea tapa tutkia Raamattua, on ottaa teksti kuten me sen löydämme, yrittämättä pakottaa sitä mihinkään tiettyyn systeemiin.” Hyvin sanoi myös Hooker: “Pidän sitä kaikkein erehtymättöminpänä sääntönä Kirjoitusten selittämisessä, että kun kirjaimellinen rakenne pysyy hyvin omillaan, niin silloin kirjaimellisesta kauimpana oleva vaihtoehto on usein pahin.”

10. Lue Raamattua pitäen katseesi aina Kristuksessa. Raamatun suuri päätarkoitus on todistaa Jeesuksesta. Vanhan testamentin seremoniat ovat Kristuksen varjoja. Vanhan testamentin tuomarit ja lunastajat ovat esikuvia Kristuksesta. Vanhan testamentin historia osoittaa maailman tarvetta Kristuksesta. Vanhan testamentin profetiat ovat täynnä Kristuksen kärsimystä ja hänen tulevaa kirkkautta. Ensimmäinen ja toinen adventti, Herran nöyrtyminen ja Herran valtakunta, risti ja kruunu, loistavat kaikkialla Raamatussa. Pidä kiinni tästä neuvosta, jotta lukisit Raamattua oikein.


Lataa ilmainen PDF taulukko Raamatun lukemiseen.